Detail van sculptuur Xander Spronken.

Nederlandse kunstenaars exposeren met Baskische kunstenaars.

Er is een tentoonstelling in voorbereiding met werk van 4 Baskische kunstenaars en 4 Nederlandse kunstenaars, die in Utrecht en San Sebastián plaatsvindt. Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten tussen het Baskische en het Nederlandse? Welke rol spelen culturele achtergrond, internationale contacten en internet in de kunst die gemaakt wordt hier en in Baskenland. Dit thema wordt onderzocht voor deze tentoonstelling, die in 2020 in San Sebastián en in Utrecht gehouden wordt.

Voor inhoudelijk onderzoek en organisatie zoek ik mensen en/of organisaties die kennis en  ervaring hebben op het gebied van beeldende kunst, organisatie en financiering. Een voorlopige keuze van kunstenaars is al gemaakt. Concrete  afspraken moeten nog gemaakt worden.

De Spaanse Ambassade in Den Haag is enthousiast over dit initiatief en onderzoekt op welke manier zij dit kunnen ondersteunen.

Voor meer informatie en /of aanmelding voor hulp, advies en tips kun je bellen naar 06-10696607, een e-mail sturen naar info@atelierfranssen.nl

De concepttekst van het thema is hieronder te lezen.

‘geven de kunsten richting aan cultuur of is de cultuur bepalend voor de verschijningsvorm van kunstuitingen?’

Het wordt een inspirerende tentoonstelling van 4 Baskische en 4 Nederlandse beeldhouwers in 2020. Eerst San Sebastián en daarna Utrecht.

Aanleiding hiervoor is geweest de deelname van 7 Baskische kunstenaars aan de Manifestatie ‘Wereldwijd de Heerlijkheid’ in september 2018 in Zetten. Het werk van de Baskische kunstenaars werd ervaren als ‘oer, stralen de rust uit van verstilde natuur, is ambachtelijk en staat dicht bij mens en natuur. Heel oorspronkelijk. De vraag die mij opkwam was hoe zit dat bij Nederlandse kunstenaars? Speelt achtergrond en geschiedenis een rol bij het soort werk dat gemaakt wordt. Welke materialen, vormtaal en symbolen  worden hier en welke in Baskenland gebruikt. Zo kwam ik op de titel ‘geven de kunsten richting aan cultuur of is de cultuur bepalend voor de verschijningsvorm van kunstuitingen.’  In hoeverre spelen tradities een rol.  De Grieks / Italiaanse kunstenaar Jannis Kounellis zegt hierover:  ‘Traditie betekent niet het kritiekloos vieren van het verleden, maar de noodzaak daarvan, de handelingen opnieuw te ordenen, om de traditie eigentijds te maken’.

Baskenland is van oudsher een zelfstandig deel van Spanje is met een eigen bestuur en cultuur.  Ze hechten veel waarde aan tradities en symboliek die de oorspronkelijke Baskische wortels weerspiegelen. Dat zie je terug in hun werk. De hedendaagse beeldhouwers zijn sterk beïnvloed door het werk en de visies van Eduardo Chillida en Jorge Oteiza. Twee heel belangrijke kunstenaars uit de vorige eeuw met eigenzinnig werk en opvattingen. Chillida is wereldwijd de meest bekende. Oteiza zag zichzelf meer als onderzoeker dan als kunstenaar. Zijn werken zijn als families die niet los van elkaar te zien zijn. Bij een bezoek aan zijn museum krijg je daar een goed beeld van.

We kunnen tegenwoordig  bijna alles zien wat er overal in de wereld gebeurt en worden er meer of minder door geraakt. Grenzen vervagen soms letterlijk. Contacten zijn gemakkelijk gelegd via internet, sociale media  en met het snel en goedkoop kunnen reizen over de hele wereld wordt het fysiek ontmoeten steeds eenvoudiger. Welke invloed hebben deze fenomenen op het werk dat gemaakt wordt? Dat is de belangrijkste vraag bij dit project en wordt onderzocht.

Abstractie in beelden is de basis waarop de kunstenaars geselecteerd zijn. Galerie KuuB,  een multifunctionele ruimte voor kunst en cultuur in het museumkwartier van Utrecht, is mede organisator van de gezamenlijke expositie in Nederland. De voorkeur van galerie Kuub ligt bij kunst die gaat over ruimte, architectuur of structuur. Stille kunst met zeggingskracht. Deze visie sluit nauw bij de vraag die ten grondslag ligt aan de opzet van deze uitwisselingsexpositie tussen Nederlandse en Baskische beeldhouwers.

5 februari 2019

Jan Franssen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *