In dit beeld draagt een vrouw een wereldbol op haar rug als een symbool voor de zorg die we moeten hebben voor de planeet aarde. Een oproep om hiermee zorgvuldig om te gaan.

Op atelierbezoek bij Baskische kunstenaars.

Voorafgaand aan de kunstreis met 4 deelnemers uit Nederland heb ik atelierbezoeken afgelegd bij Mikel Lertxundi en bij Marijose Recalde. Beide kunstenaars exposeren in september in galerie de Sleedoorn in het kader van de kunst- en cultuurmanifestatie Wereldwijd de Heerlijkheid.

MIKEL LERTXUNDI
Mikel Lertxundi woont en werkt in Berriatua, ongeveer 100 km. ten westen van San Sebastián.Ik zoek hem daar op in zijn woning en atelier, gelegen op een berg van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over het dal en het dorp. Ik wordt hartelijk ontvangen door hem en zijn vrouw Maribel (schrijfster van kinderboeken in de Baskische taal). Mikel is beeldhouwer en zijn beelden bestaan altijd uit drie materialen: ijzer, steen en hout. Dat zijn ook de grondstoffen waar Baskenland rijk aan is. Met deze materialen zoekt hij naar harmonie en evenwicht. Belangrijke gegevens in zijn (het) leven. Zijn atelier heeft royale afmetingen. Deze zijn nodig voor de groete beeldhouwwerken die hij maakt voor de openbare ruimte. Veel klein werk van hem staat opgesteld in een (ook) ruim sousterrain onder zijn huis. Hier maken we een keuze voor te exposeren werk in Nederland.

MARIJOSE RECALDE
Marijose is de enige vrouwelijke kunstenaar die deelneemt aan de expositie van Baskische kunstenaars in Nederland. Zij woont en werkt met Juan (kunstschilder) in Eraul (provincie Navarra). Eraul is een klein dorp met ongeveer 80 inwoners. Zij wonen er samen in een voormalige boerderij met van oorsprong heel veel kleine werkruimtes. Men is hier altijd zelfvoorzienend geweest. Bijna alles werd zelf gemaakt of gekweekt, wijn, azijn, groente en men had altijd allerlei soorten huisdieren en vee voor eigen gebruik. Marijose werkt uitsluitend met gerecyceld materiaal. De vele ruimtes en de daarin nog aanwezige bakken voor bv. veevoer worden nu gebruikt voor het gesorteerd opbergen van de vele soorten materialen en producten die ze her en der vandaan haalt. Erg knap wat ze daar allemaal van maakt. Niet alleen esthetisch maar altijd ook met een verhaal erachter dat gaat over de verhouding tussen mens en wereld. Tijdens mijn rondleiding door haar huis, waarbij ik alle kamers mag zien hangen of staan schilderijen en/of beelden van haar, van haar vriend of van vrienden. Erg boeiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *