Peine del Viento, San Sebastián. Bij een beetje ruige zee wordt een bezoek een heel bijzondere ervaring. De 'weg ernaar toe is een mooie wandeling vanaf de stad langs het strand naar het eindpunt waar de 'windkammen'geplaatst zijn.

Succesvolle Kunstreis Baskenland.

Met 3 deelnemers heeft een 5e kunstreis naar Baskenland plaatsgevonden van 21 – 22 oktober. Een kleine groep heeft als belangrijkste voordeel dat uitwisseling en kennisoverdracht heel dicht bij de deelnemers staat. Er is veel ruimte en tijd voor persoonlijke wensen en inbreng.

•             Vanuit onze thuisbasis San Sebastián bezochten we de musea van Chillida en Oteiza, hebben de stad verkend met een mooie lange wandeling langs de kust waarbij we beelden van o.a. Eduardo Chillida, Jorge Oteiza en José Ramón Anda bekeken hebben. Deze wandeltocht is ongeveer 3 km. lang. Onderweg namen we naar behoefte een pauze in een van de typisch Baskische horecagelegenheden die ik inmiddels redelijk goed ken.

•             Behalve het vernieuwde Chillida-Leku bezochten we ook het museum Chillida-Lantoki in Legazpi. Dit is wat minder bekend maar zeer de moeite waard als aanvulling op Chillida-Leku omdat je hier wordt rondgeleid in de voormalige smederij waar veel van zijn grote ijzeren beelden zijn gemaakt. Zo vind je er nog proefstukken van bv. de Peine del Viento (de beroemde windkammen aan zee in San Sebastián), op filmbeelden zie je het maakproces waarbij Chillida altijd zelf aanwezig was. En je krijgt een overzicht van al zijn beelden in het openbare gebied over de hele wereld. Een boeiende en instructieve rondleiding door een enthousiaste Baskische gids die Chillida zelf nog heeft meegemaakt.

•             Ook het Franciscaner klooster in Oñati is altijd zeer de moeite waard om te bezoeken. Alleen al de weg ernaar toe over de bergen en de ligging is fantastisch. Aan de verbouwing en renovatie in de 50-er jaren hebben veel Baskische kunstenaars meegewerkt, waaronder Chillida en Oteiza. Zij voerden hier hun eerste openbare werken uit. Mijn deelnemers wisten zelf (aanvullend) veel te vertellen over betekenis en achtergrond van ontwikkelingen van geloof en religie door de eeuwen heen. Zo werd de dag nog interessanter in een ontspannen en aangename sfeer.

Een atelierbezoek aan de kunstenaar Koldobika Jauregi combineer ik altijd met een uitstapje naar Tolosa. Een gezellig klein standje met veel plastische kunst in het openbare gebied en leuke eetgelegenheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *