Foto’s en meer over de bezochte locaties tijdens de kunstreizen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kunstreis 2018

Museum Chillida – Leku

Monumentale sculpturen in museum Chillida-Leku

Het museum Chillida-Leku is misschien wel het belangrijkste museum van Chillida. Het is een unieke plek waar de beelden van Chillida een directe dialoog aangaan met de natuurlijke omgeving waarin ze staan opgesteld. Dit gebied bestaat uit drie plekken:

  1. Een tuin van 12 hectare waar meer dan 40 beelden staan.
  2. Een facilitaire ruimte met kantoren, bibliotheek en een auditorium waarin o.a. films van Chillida vertoond worden.
  3. De voormalige boerderij Zabalaga die Chillida zelf tot museum verbouwd heeft en waar de kleinere en kwetsbare werken van hem tentoongesteld zijn.

Hoewel het museum in 2011 sloot vanwege economische omstandigheden ben ik er altijd welkom. Alleen of met een groep mensen kan ik er altijd terecht omdat er een hechte band ontstaan is met directie en medewerkers. Deze band is ontstaan uit een oprechte belangstelling voor en studie over het werk van Chillida. Mijn eerste kennismaking en bezoek aan het museum en medewerkers begint in 2011. Mijn eerste kleinschalige groepsreis vond plaats in 2015. Sinds die tijd kom er ieder jaar 1 of 2 keer. Graag wil ik mijn ervaringen delen met kunstenaars en kunstliefhebbers door middel van lezingen in Nederland en met kunstreizen naar Baskenland.

Museum Chillida-Lantoki en klooster Arantzazu

Het museum Chillida -Lantoki in Legazpi is altijd de moeite van een bezoek waard, niet alleen vanwege de deskundige rondleiding door Olatz Condi. Zij heeft Chillida persoonlijk gekend en kan daardoor ook teruggrijpen op ervaringen die ze vaak als anekdote verteld. Het huiidge museum was vroeger een papierfabriek en later en grote smederij waar Chillida veel van zijn grotere beelden heeft laten maken.Onder andere de 3 windkammen die in San Sebastián aan zee staan. Restanten van het maakproces liggen hier nog steeds. Er is een eenvoudige en mooi getekende instructiefilm te zien waarin je een idee krijgt hoe het proces van ijzer smelten, smeden en vormen in zijn werk ging.

Van Legazpi is het niet meer dan een half uur rijden naar Oñati. Hier staat een Fransiscaner klooster /pelgrimsoord dat in de jaren 50 geheel gerestaureerd en uitgebreid is. Na een door de Fransicanen uitgeschreven ontwerpwedstrijd hebben hieraan en architectenduo en veel (nu) bekende kunstnaars (o.a. Chillida en Oteiza) aan meegewerkt om een Gesamtkunstwerk te realiseren. In de directe omgeving kun je mooi wandelen.

Galerie bezoek en San Telmo in San Sebastián

In het centrum van San Sebastián bevinden zich 4 moderne kunst galeries die we kunnen bezoeken als groep of als individu. Ze bezitten allen werk van hedendaagse Baskische kunstenaars en verzorgen regelmatig wisselende tentoonstellingen. Ieder met hun eigen thema. We kunnen er altijd tijdens openingstijden terecht en dat is een mooie optie bij bv. slecht weer zoals dit jaar.

Een bezoek aan een of meerder van deze galerie’s is goed te combineren met een bezoek aan het San Telmo museum. Een museum over de geschiedenis van Baskenland van ongeveer 1900 tot 2000, over het dagelijks leven, kunst en cultuur.

Jorge Oteiza en en de stad Pamplona

Het mooie museum van Oteiza staat in Alzuza, een klein bergdorp dichtbij Pamplona. Ook hier een zeer deskundige rondleiding van ruim een uur in het Engels van Aitziber Urtazun. Daarna is er nog voldoende gelegenheid om op eigen gelegenheid rond te kijken en foto’s te maken. Oteiza heeft hier tot het eind van zijn leven gewoond en zijn woonhuis en werkkamer zijn onderdeel van het nieuw gebouwde museum.

Het ligt voor de hand om na het museumbezoek naar de stad Pamplona te gaan, daar te lunchen, de stad te verkennen of op zoek te gaan naar andere beeldhouwwerken van Oteiza, maar ook van andere Spaanse kunstenaars. Een andere optie is een atelierbezoek aan José Ramón Anda of naar Marijose Recalde die beiden wonen en werken in Navarra en waar we op weg terug naar San Sebastián een stop kunnne maken. Uiteraard op afspraak.

Koldobika Jauregi, Ur Mara en Tolosa

Standaard is een bezoek aan het experimentele museum van Koldobika Jauregi. Hij woont in Alkiza, een bergdorp van ongeveer 300 inwoners, ten zuiden van San Sebastián. Hij bezit daar een berghelling waarop enkele beelden van hem staan en een paar bouwsels van beton en hout. Het houten gebouw is gewijd aan Henry David Thoreau. Hij woonde 2 jaar in een zelfgebouwd huisje in een bos vlakbij een meer. Daar begint hij te schrijven aan een maatschappij-kritisch boek over een aantal waarden in de Amerikaanse maatschappij. Met name over zijn visie op de waardering van persoonljk bezit en hard werken. Hij stelt daar zijn eigen manier van leven tegenover als alternatief. Het houten huis dat Koldobika hier gebouwd heeft, is daar duidelijk op gebaseerd. Als je Koldobika spreekt krijg je een goede indruk van zijn werk en werkwijze.

Na de middag bezoeken we het stadje Tolosa aan de rivier Oria. Een vrolijk en authentiek stadje met veel aandacht voor kunst en cultuur. Zo staan er beelden van Chillida, Ugarte, Oteiza, Basterretxea, Iñaki Olazabal, Koldobika Jauregi, Juan Lope, Mendizabal en José Ramón Anda. En er is een mooie kleine galerie die als podium voor jonge kunstenaars fungeert.

Ook niet onbelangrijk is een heel fijn restaurant / natuurvoedingswinkel waar je heerlijk kunt lunchen. Ze verwerken hier uitsluitend producten uit Baskenkland die biologisch of ecologisch verbouwd zijn.

 

Kunstreis 2017

Museum Chillida – Lantoki

Museum Chillida – Leku

Museum Galerie bezoek San Sebastián

Oteiza en Pamplona

Koldobika en Ur Mara

Tolosa

Kunstreis 2016

Op atelierbezoek bij Iñaki Olazabal

Beeldenroute langs de rivier de Orio

Museum Chillida – Leku

Tolosa

Oteiza en Pamplona

Expositie Ricardo Ugarte

Scheepswerf

Koldobika

Kunstreis 2015

Verblijf in caserio (landhuis) in San Sebastian

Impressie van San Sebastian

Chillida

Oteiza en Pamplona

Koldobika en Anda

Baskische cultuur

Monumentale sculpturen in museum Chillida-Leku[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]